Een vloer bestaat uit een behoorlijk aantal lagen. Wanneer je zelf een vloer in je huis gaat leggen kom je daar vanzelf achter. De onderste laag heet ook wel de dekvloer. Dit is een vloer die gegoten is in je huis. Vaak is een dekvloer van (grind)beton, maar je hebt ook dekvloeren die van hout gemaakt zijn. Zeker in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog werden woningen met een houten vloer gebouwd.
Bovenop de dekvloer bevindt zich de ondervloer. De ondervloer hoort bij je vloerbedekking. Een ondervloer koop je afhankelijk van de kwaliteit van de ondergrond. Is deze heel erg onregelmatig, dan zal je een laag moeten laten aanbrengen om de vloer te egaliseren. De ondervloer leg je op de dekvloer neer. Vervolgens komt daar de bovenvloer. Een bovenvloer is de vloerbedekking die je iedere dag ziet.
De dekvloer van je huis is niet het onderste gedeelte van je huis. Dat is namelijk de kruipruimte. Een kruipruimte is een lege ruimte waar soms kabels en leidingen doorheen lopen. Van oorsprong had de kruipruimte een isolerende werking moeten hebben, maar doordat er vaak vocht in blijft staan komt hier weinig van terecht. Een kruipruimte geeft dan ook vaak een kil gevoel af naar boven toe. Met de isolatie van je kruipruimte voorkom je dat er vocht in komt te staan. Met de isolatie van je vloer voorkom je dat kou en vocht in je muren kunnen trekken en de kamer binnen kunnen komen. Een isolatie van je vloer en/of kruipruimte zorgt ervoor dat je meer wooncomfort hebt en dat je minder verstookt.
Ga jij je woning verwarmen, dan doe je dat doorgaans met radiatoren. Dit is een systeem dat niet echt efficiƫnt is. Je moet in dat geval behoorlijk stoken om een beetje warmte in je woonkamer te krijgen. Die warmte stijgt gelijk op via het plafond naar de bovengelegen verdiepingen. Verstandiger is het om vloerverwarming aan te leggen. Dit is niet meer dan een extra laag vloer tussen je ondervloer en de dekvloer in. Vloerverwarming geeft indirect warmte af naar jouw lichaam toe via je voeten.
Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.
• Must-reads
- Voordelen
- In bestaande vloer
- Laten leggen
- Eerste gebruik
- Nadelen radiatoren
• Algemeen
- Vloerverwarming
- Werking
- Rendement
- Terugverdientijd
- Vloer infrezen
• Geldzaken
- Prijzen
- Per m2
- Tot 20 m2
- Tot 40 m2
- Vergelijk 4 offertes
• Doel/soort systeem
- Elektrisch
- Natbouw
- Droogbouw
- Als hoofdverwarming
- Als bijverwarming
• Type
- Ingefreesd
- Matten
- Tackerplaat
- Draadstaal
- Noppenplaat
• In de...
- Badkamer
- Keuken
- Slaapkamer
- Woonkamer
Vergelijk offertes van specialisten