De RC-waarde van de vloer staat gelijk voor het warmteverlies. Hoe lager de waarde, hoe duurder het verbruik zal uitpakken (omdat er meer verlies is). Ga je vloerverwarming aanleggen, dan wil je dus een zo hoog mogelijke RC-waarde behalen.
Om een aantrekkelijk hoge waarde te krijgen zal je meer moeten doen dan alleen een vloerverwarming aanleggen. De warmte van de vloerverwarming zal namelijk in je ondervloer terugtrekken alwaar het naar de kruipruimte van je huis toe zakt. Het gevolg is duidelijk. De warmte die omlaag trekt is niet voor jou.
Je zal dan ook een isolatielaag moeten aanbrengen om een zo aantrekkelijk mogelijk rendement te krijgen. Met vloerisolatie die je bovenin je kruipruimte aanbrengt of kruipruimte isolatie zorg je ervoor dat de warmte niet meer kan wegtrekken. Je kan een vloerisolatielaag zelfs laten aanbrengen tussen de vloerverwarming en de ondervloer in. Het is gebruikelijk om te gaan voor een RC-waarde van minimaal 3,5 na het isoleren. Om deze waarde te behalen moet je bij verschillende materialen een minimale dikte aan materiaal leggen. Bij bijvoorbeeld thermokussens is dat 3 kamers of moeten EPS-platen minimaal 13 centimeter dik zijn.
Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.
• Must-reads
- Voordelen
- In bestaande vloer
- Laten leggen
- Eerste gebruik
- Nadelen radiatoren
• Algemeen
- Vloerverwarming
- Werking
- Rendement
- Terugverdientijd
- Vloer infrezen
• Geldzaken
- Prijzen
- Per m2
- Tot 20 m2
- Tot 40 m2
- Vergelijk 4 offertes
• Doel/soort systeem
- Elektrisch
- Natbouw
- Droogbouw
- Als hoofdverwarming
- Als bijverwarming
• Type
- Ingefreesd
- Matten
- Tackerplaat
- Draadstaal
- Noppenplaat
• In de...
- Badkamer
- Keuken
- Slaapkamer
- Woonkamer
Vergelijk offertes van specialisten