Noppenplaat vloerverwarming

Een mogelijkheid waarvan je gebruik kunt maken bij de installatie van vloerverwarming is de noppenplaat. Deze is vooral geschikt als er genoeg ruimte is onder de vloer en de ondervloer in zijn geheel egaal is. De noppenplaat is speciaal gemaakt voor de verwarmingsbuizen die er effectief in gedrukt kunnen worden.

Noppenplaat
Een noppenplaat heeft ‘noppen’ waar je de kabels of slangen tussen kan klikken.

Kostenopbouw

De vaste factoren die een rol spelen bij de kostprijs van vloerverwarming zijn materiaalkosten, arbeidskosten, afvoerkosten en voorrijkosten. Vooral de eerste twee factoren spelen een grote rol in de uiteindelijke prijs.

  • Materiaalkosten: Deze kostenpost bepaalt voor 48% de uiteindelijke kostprijs. Hier kan je dus ook veel op besparen. In de ideale situatie maakt het bedrijf dat zich met de installatie bezig gaat houden gebruik van eigen materialen, zodat deze vaak voordeliger zijn.
  • Arbeidskosten: De uren die werknemers van het gespecialiseerde installatiebedrijf maken, worden samengevat onder de arbeidsuren. In de diverse offertes staan hierbij verschillende prijzen, dus er is geld te besparen. Zeker als je ziet dat deze belangrijke kostenpost voor 45% van de totaalprijs van vloerverwarming bepaalt.
  • Afvoerkosten: Staan voor het afruimen van puin, ongebruikte materialen en verwijderde objecten (zoals radiatoren). Het omvat 5% van de uiteindelijke kostprijs van het project.
  • Voorrijkosten: Een bedrijf uit de regio zal hoogstwaarschijnlijk minder voorrijkosten rekenen dan een bedrijf dat van verder weg moet komen. De voorrijkosten kan je drukken als een bedrijf niet al te ver hoeft te rijden. Soms zitten de voorrijkosten al verwerkt in de algehele prijs.

Andere factoren die de kosten van noppenplaten beïnvloeden

  • Kwantiteit: Hoeveel noppenplaten je gaat gebruiken, is uiteraard afhankelijk van je wensen. Wil je vloerverwarming door je hele huis laten leggen, dan is er ook meer noppenplaat nodig. Voor kleinere oppervlakten is dit andersom. Over het algemeen geldt: hoe groter het project, hoe lager de gemiddelde kosten per m2.
  • Kwaliteit: Er bestaat wel degelijk een verschil in kwaliteit tussen noppenplaten. Het belangrijkste om rekening mee te houden is de isolerende werking. Noppenplaten staan bekend om hun geïsoleerde specificaties, maar er bestaan nog meer verbeteringen.
  • De tijd: Noppenplaten zijn op maat gemaakt om de verwarmingsbuizen er snel in te plaatsen. De installatie van de vloerverwarming zal met het gebruik van noppenplaten daarom minder tijd in beslag nemen, hetgeen een positief effect zal hebben op de arbeidskosten.
  • Met of zonder isolatie: De moderne noppenplaten hebben een EPS isolatie. Deze noppenplaten zijn voorzien van 11 mm of 33 mm isolatiepanelen. Op die manier zal het warmteverlies minimaal zijn. Deze noppenplaten zullen in eerste instantie duurder zijn, maar zullen het energieverbruik drastisch verlagen.

Voorbeelden

De prijzen die worden gerekend voor een noppenplaat zijn afhankelijk van de specificaties. Ben je op zoek naar optimale isolatie, dan kies je voor de 33 mm EPS variant. Dit is een 47 mm geïsoleerde noppenplaat, geschikt voor 10 m2. Per 10 stuks betaal je hiervoor €130. Kies je voor goede isolatie, maar iets mindere kwaliteit, dan ga je voor de 11 mm EPS isolatiepanelen. Hiervoor ben je per 10 stuks ongeveer €100kwijt.

Noppenplaten vallen onder het type natbouw, wat het in eerste instantie duurder maakt. Echter zijn noppenplaten een effectief systeem, die er voor zorgen dat de warmte gelijkmatig over de oppervlakte van de vloer wordt verdeeld.

Beton storten
Op de foto hierboven wordt cement op de vloerverwarming gestort (natbouw systeem). Eenmaal gedroogd komt er een dunnere toplaag bovenop om de vloer af te werken.

De voordelen van noppenplaten

  • Snelle en simpele montage: De noppenplaten zijn speciaal ontwikkeld zodat de warmtebuizen goed in de platen zijn te klikken. Nadat dit is gebeurd hoef je alleen er nog maar een dekvloer bovenop aan te leggen. Vervolgens kan je deze bijvoorbeeld gaan betegelen. De installatie van de vloerverwarming is hierdoor sneller en simpeler dan andere systemen.
  • Geen bijkomende bescherming tegen vocht nodig: Over de noppenplaten komt in de meeste gevallen een laag beschermfolie. Hierdoor maken tocht en vocht bijna geen kans meer. Je zult minder warmte verliezen en dus besparen op je energierekening.

Bespaartips

Noppenplaten zijn als onderdeel van het natbouw systeem een behoorlijke investering. Koop je deze bij gespecialiseerde bedrijven, dan vraag je vaak eerst een offerte aan. Bedrijven kunnen je wensen inschatten en daarop een aanbod doen. Vaak is dit een eerste aanbod, want er is altijd ruimte voor onderhandeling. Probeer zodoende een gunstige situatie te creëren, waarbij zowel jij als het bedrijf zich goed voelt.

De exacte kosten weten?

Benader leveranciers in jouw regio en vergelijk het aanbod. Op deze manier kun je kiezen voor een specialist die jou het beste kan helpen.

Deze dienst is gratis en vrijblijvend

Vind de beste vakman

Vergelijk offertes van specialisten